Citronsyre – Hvordan bruger man citronsyre?

Citronsyre er, som navnet antyder, en syre fra citroner. Citronsyre bliver ofte brugt som konserveringsmiddel i fødevarer, til for eksempel at lave hyldeblomstsaft med eller i bagværk.

Dog produceres citronsyre også til rengøring og afkalkning af forskellige husholdningsprodukter i hjemmet. 

Citronsyre – er der forskel? 

Ja. Der er stor forskel på citronsyre, og det kan få fatale konsekvenser at vælge den forkerte. Syren i citronsyre er i princippet den samme, men i den til rengøring er der typisk tilsat nogle kemikalier, som gør det mere effektivt. Derfor må denne slags citronsyre naturligvis ikke bruges til fødevarer. 

Den citronsyre der findes i små breve i mange supermarkeder er godkendt til indtagelse; den er levnedsmiddelgodkendt.

Den slags citronsyre anvendes ofte som et naturligt konserveringsmiddel i fødevarer samt som syrningsmiddel i drikkevarer. Det bruges desuden ved bagning og til kagedekoration, hvor citronsyre kan gøre kagen mindre sød, og give den en mere syrlig smag. 

Den anden slags citronsyre, med kemikalier, bruges bl.a. også som afkalkningsmiddel og til pletfjerning.

Afkalkning med citronsyre 

Kalk og syre reagerer på hinanden, og syre opløser dermed kalk. Alt hvad der bruger vand bliver kalket til, og det er derfor vigtigt at man fra tid til anden afkalker ens elkedel, kaffemaskine, opvaskemaskine og så videre. 

Sterling Citronsyre – afkalkning og kalkfjerner 

Sterling Citronsyre er effektivt til at afkalke diverse køkkenapparater i hjemmet.  

Afkalkning af brusehoveder og vandhaner

Afkalk filtre på brusehoveder og vandhaner ved at lægge filtrene i blød i et døgns tid i en blanding bestående af 1,5 spsk. citronsyre og 2 dl vand. Skyl efter med vand og sæt filteret på.

Afkalkning af kaffemaskine og elkedel

Afkalkning af elkedel sker ved at opløse cirka 1,5 spsk. citronsyre i 1 liter koldt vand. Tænd for elkedlen og lad blandingen koge helt ud. Kog herefter elkedlen med almindelig koldt vand minimum tre gange, for at være sikker på at den er helt fri for citronsyren. 

Hvis elkedlen er kalket meget til, kan det være nødvendigt at gentage proceduren. 

Ved afkalkning af kaffemaskine skal samme procedure følges. 

Afkalkning af opvaskemaskine

Det anbefales at afkalke opvaskemaskinen jævnligt, da dit service bliver pænere, og for at passe på og vedligeholde opvaskemaskinen. 

Ved afkalkning af opvaskemaskinen skal der ca. 2 spsk. citronsyre i sæbebeholderen. Kør herefter maskinen på

Hvor meget citronsyre skal der anvendes til afkalkning af en opvaskemaskine?

Selv om de fleste opvaskemaskiner anvender salt hvorved kalkaflejringen formindskes/hindres, anbefales det alligevel af afkalke opvaskemaskinen 2 gange om året.

Hvis saltdoseringen er indstillet forkert, og der kommer kalkstriber på bl.a. glas, så anbefales det at afkalke maskinen og få justeret saltdoseringen.

Hvis der over tid opstår kalkaflejringer på indersiden af opvaskemaskinen anbefales det ligeledes at afkalke maskinen.

Hvis man ikke anvender salt i sin opvaskemaskine og/eller ikke ”All-In-One” tabs, skal man afkalke sin opvaskemaskine 2 til 6 gange om året alt afhængig af kalkindholdet i vandet.

Den generelle anbefaling for afkalkning af opvaskemaskiner er, at der anvendes 100g citronsyre pr. 5 liter vand, hvilket betyder, at der skal anvendes 2 til 2½ dl citronsyre, afhængig af opvaskemaskinens vandforbrug.
Afkalkningen foretages ved at køre et varmt program, helst over 60°C, med citronsyre og ingen sæbe.

Kan man bruge citronsyre til vaskemaskinen? 

Ja det kan man, og det bør man. Ligesom med opvaskemaskine er det en god idé at køre et program med citronsyre en gang imellem ,for at få afkalket hele systemet. Maskinen holder bedre og præsterer bedre. 

Hvor meget citronsyre skal der anvendes til afkalkning af en vaskemaskine?

Her findes der ikke umiddelbart ét konkret svar, da mængden der skal anvendes afhænger af mange parametre- hvor meget kalk er der i vandet hvor man bor, hvor ofte vasker man, hvor varmt vasker man, hvilke vaskepulvere anvender man, og hvordan man udfører afkalkningen.

Den generelle anbefaling fra førende vaskemaskine producenter er dog, at man afkalker 2 til 6  gange om året alt afhængig af kalkindholdet i vandet, og hvor ofte man vasker.

Den generelle anbefaling for afkalkning af vaskemaskiner er, at der anvendes 100g citronsyre pr. 5 liter vand.

Der anbefales fra de førende vaskemaskine producenter at der anvendes 250g citronsyre pr. afkalkning, samt at afkalkningen foregår ved minimum 60°C uden sæbe. Afkalkningen skal ske med tom maskine.

Citronsyre til pletfjerning

Citronsyre kan også være meget effektivt til pletfjerning af nogle typer frugtsaftpletter. Inden vask, kan du blande 1 del citronsyre sammen med 9 dele vand, og gnide det på pletten. Hvis pletten allerede er tørret ind, kan man bruge Sterling Glycerin først for at opbløde pletten. 

Prøv altid på et ikke synligt sted, for at se om stoffets farve kan tåle opløsningen.

Kan man bruge citronsyre til hyldeblomstsaft?

Ja det kan man godt. Den citronsyre der er lavet specielt til formålet, altså den der er levnedsmiddelgodkendt. Den citronsyre Sterling producerer er kun til rengøringsformål.

Til gengæld er den ekstrem effektiv mod kalk.

Hvor kan man købe citronsyre?

Sterling Citronsyre er effektivt, og det flotte resultat er altid til at regne med. Du kan findes Sterling Citronsyre på hylderne i de fleste supermarkeder. Hvis du ikke kan finde dit produkt, kan du skrive til os via kontaktformularen her: https://sterlingpolish.dk/privat/, og så oplyser vi dig om nærmeste forhandler.

For at se nogle af vores online forhandlere af citronsyre, kan du klikke her: https://sterlingpolish.dk/husholdning/sterling-citronsyre-500-g